Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Ungaria

A A A

Aspecte ale cooperării Republicii Moldova cu Ungaria în domeniul agriculturii discutate de Ambasadorul Oleg ȚULEA cu István Nagy, Ministrul Agriculturii

Publicat:Wed, 09/01/2019 - 13:55

8 ianuarie 2019, Budapesta – perspectivele cooperării în domeniul agriculturii au fost abordate de ambasadorul Republicii Moldova în Ungaria, Oleg Țulea, cu Ministrul Agriculturii al Ungariei, István Nagy.

În cadrul întrevederii, ambasadorul Oleg Țulea a exprimat gratitudine pentru asistența financiară oferită de către Guvernul Ungariei în implementarea proiectului de creștere a rezistenței la secetă și adoptare a celor mai bune practici de irigare de către micii fermieri din Republica Moldova, și a exprimat interesul părții moldovenești de a continua cooperarea în acest domeniu.

A fost evocată buna cooperare stabilită anterior între ministerele agriculturii, fiind apreciată existența unui cadru juridic adecvat care oferă posibilitatea de extindere a relațiilor într-un domeniu de colaborare tradițional pentru cele două state.

Ungaria este dispusă să ofere asistența și expertiza necesară în vederea armonizării legislației, consolidării capacităților instituțiilor și a producătorilor agricoli, inclusiv în domeniile fitosanitarie și implementarea indicațiilor geografice, precum și în realizarea unor proiecte Twinning și TAIEX.

Interlocutorii au abordat și subiectul burselor oferite studenților din țara noastră atât în cadrul programelor Stipendium Hungaricum, cât și FAO-Hungarian Government Scholaships. Ultimul oferă anual 10 burse pentru masteranzi moldoveni la universitățile Szent Istvan din Gödöllö (ingineria mediului și a managementului apelor) și Debrecen (creșterea animalelor).

În scopul consolidării colaborării moldo-maghiare în domeniul agriculturii, a fost abordată oportunitatea efectuării unei vizite de răspuns la Chișinău a oficialului maghiar, fiind transmisă invitația în acest sens, precum și propunerea de organizare, cu această ocazie, a unui for moldo-maghiar al oamenilor de afaceri din sectorul agricol.