Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Ungaria

A A A

Condiții de călătorie în Ungaria!

Publicat:Wed, 27/05/2020 - 17:10

Începând cu 4 mai, au fost relaxate măsurile restrictive în mediul rural din Ungaria, iar începând cu 18 mai aceeași relaxare a intrat în vigoare în capitală și în județul Pest, cu condiția de a păstra distanța fizică de un metru și jumătate, iar măștile de protecție urmează a fi purtate obligatoriu la cumpărături și în transportul public.

Au fost deschise zonele publice, parcurile și magazinele. Pot fi deschise restaurantele, cafenelele și barurile care dețin o grădină sau terasă în aer liber. Băile în aer liber, muzeele în aer liber, locurile de joacă și grădinile zoologice au fost redeschise, cu toate acestea, operatorii trebuie să se asigure că distanțarea socială este menținută. Restricțiile privind programul de deschidere a magazinelor au fost ridicate, dar regula rămâne în vigoare prin care doar persoanele cu vârsta peste 65 de ani pot face cumpărături în magazinele alimentare și farmacii între orele 9.00 – 12.00.

Personalul este obligat să poarte măști de protecție cu menținerea distanței sociale. Persoanele care vizitează magazinele, piețele și centrele comerciale sau care utilizează transportul public și serviciile de taxi au obligația de a purta măști de protecție sau de a-și acoperi fețele cu eșarfe, șaluri etc.

Universitățile pot fi redeschise cu respectarea acelorași condiții, însă decizia finală aparține șefului instituției. Vizitarea căminelor studențești este încă interzisă.

Măsurile de urgență sunt în vigoare începând cu 28 martie până la o notificare ulterioară. Pentru mai multe detalii, poate fi consultată pagina oficială a Guvernului Ungariei privind gestionarea pandemiei de Covid-19: www.koronavirus.gov.hu.

Aeroportul internațional Liszt Ferenc din Budapesta rămâne deschis pentru cetățenii maghiari și deținătorii de permise de ședere permanentă în Spațiului Economic European (statele membre ale UE, Elveția și Norvegia), alți titulari de permise de ședere permanentă care au rude ungare apropiate și diplomați cu permise de reședință sunt acceptați pentru a intra în Ungaria.

Cetățenii străini cărora le este refuzată intrarea în Ungaria, trebuie să aștepte în zona de tranzit desemnată până la plecarea din țară. Pasagerii care sosesc pe Aeroportul Internațional Liszt Ferenc din Budapesta sunt supuși unui test medical obligatoriu. În funcție de rezultatul testului, aceștia pot fi plasați în carantină la spital sau obligați să rămână în izolare la domiciliu timp de 14 zile.

Pentru plecarea pasagerilor cu zboruri anulate, călătorii urmează să verifice programele operatorului pentru cele mai recente actualizări și să contacteze direct transportatorul sau agentul de turism pentru a aranja sau reprograma călătoria.

Începând cu 4 mai, oamenii de afaceri din șase țări pot intra în Ungaria conform unui decret guvernamental. Cetățenii Republicii Cehe, Polonia, Republica Coreea, Germania, Austria și Slovacia pot intra liber în Ungaria din aceste teritorii în scopuri de afaceri.

Tranzitarea teritoriului Ungariei se efectuează în condițiile comunicate anterior de Ambasadă pe pagina oficială (informația detaliată poate fi văzută aici (https://ungaria.mfa.gov.md/ro/content/anun%C8%9B-privind-condi%C8%9Biile-de-tranzitare-ungariei)

Intrarea cetățenilor străini pe teritoriul Ungariei este permisă în baza noilor măsuri adoptate de autoritățile ungare, care pot fi consultate aici: https://ungaria.mfa.gov.md/ro/content/important-0