Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Ungaria

A A A

Participarea Ambasadorului Oleg Țulea la evenimentele SEECP și RCC de la Sarajevo

Publicat:Tue, 09/07/2019 - 14:42

În perioada 8-9 iunie curent, Ambasadorul Republicii Moldova la Budapesta a participat la o serie de evenimente găzduite de președinția în exercițiu a Bosniei și Herțegovinei la Procesul de Cooperare în Europa de Sud Est (SEECP) – Reuniunea la nivel înalt și Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai SEECP, precum și la Reuniunea anuală a Consiliului Regional de Cooperare (RCC).

Participanții au subliniat angajamentul ferm de susținere a eforturilor de integrare europeană a statelor din zonă, dezvoltarea sustenabilă, conectivitatea, stabilitatea și securitatea în regiune. De asemenea, a fost adoptat documentul întitulat ”SEECP Sarajevo-Jahorina Summit Declaration”, în care se reafirmă atașamentul țărilor membre față de principiile Cartei SEECP, Cartei ONU și a altor documente ale UE, OSCE și CoE.

Oleg Țulea, în discursurile prezentate la cele două evenimente ale SEECP, a evidențiat interesul Republicii Moldova de a dezvolta cooperarea între statele membre, în special consolidarea dialogului cu UE privind procesele de integrare europeană și conectivitate, extinderea dezvoltării economice sustenabile, intensificarea cooperării în domeniile infrastructurii, sănătății, culturii, securității, - toate acestea fiind repere importante în vederea continuării parcursului european al statelor Procesului.

La evenimente au fost prezenți repezentantul UE, Angelina Eichhorst, Director pentru Europa de Vest, Balcanii de Vest și Turcia în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (EEAC), precum și Majlinda Bregu, Secretar general al RCC.