Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Ungaria

A A A

Vizita de lucru la Ljubljana a ambasadorului Oleg Țulea

Publicat:Thu, 02/02/2023 - 12:23

În contextul vizitei de lucru la Ljubljana, desfășurată în perioada 30-31 ianuarie a.c., ambasadorul Oleg Țulea s-a întâlnit cu o serie de oficiali din cadrul Oficiului Prim-ministrului, Ministerul Afacerilor Externe și Europene și Adunarea Națională a Sloveniei. Agenda discuțiilor a vizat subiectele prioritare de cooperare bilaterală moldo-slovenă din anul curent, aspecte ale procesului de integrare europeană a RM, pregătirea Summitului Comunității Politice Europene (CPE) la Chișinău, evoluțiile pe dimensiunea securității regionale, extinderea programelor de asistența slovenă destinate RM, precum și oportunitățile de aprofundare a cooperării pe dimensiunea parlamentară.

În cadrul întrevederii desfășurate la Oficiul Prim-ministrului Republicii Slovenia, ambasadorul a avut un schimb de opinii cu Igor Mally, Secretar de stat pentru afaceri europene, referitor la procesul de extindere al UE, parcursul european al RM, precum și aspecte de pregătire ale reuniunii CPE la Chișinău. Dl Țulea a adresat mulțumiri pentru sprijinul dedicat și constant al Sloveniei pentru obiectivul european al RM, pe care contăm și la următoarea etapă - deschiderea negocierilor de aderare. În același context, a înmânat invitația de participare la Summitul CPE, adresată premierului Dr. Robert Golob.

La MAEE, ambasadorul a fost primit de dl Samuel Žbogar, Secretar de stat pentru afaceri politice și multilaterale, diplomație economică și cooperare pentru dezvoltare. În cadrul discuțiilor, ambasadorul a prezentat obiectivele cooperării bilaterale pentru anul curent, a informat despre evoluțiile interne din Republica Moldova şi acțiunile întreprinse de autorități urmare a obținerii de statului de țară candidat pentru aderarea la UE. Totodată, acesta a pledat pentru susținerea parcursului european al RM, considerând experiența valoroasă a Sloveniei în acest sens. Interlocutorii au evaluat drept foarte bune relațiile moldo-slovene, remarcând faptul că în 2023 se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări. Considerând importanța fortificării dialogului politic a fost examinată posibilitatea organizării pe parcursul anului a vizitelor la nivel înalt. În plan economic, interlocutorii au constatat tendința de creștere a volumului schimburilor comercial-economice bilaterale și au optat pentru valorificarea potențialului existent în acest domeniu.

Un schimb amplu de opinii privind aspectele principale ale cooperării moldo-slovene, cu accent pe posibilitățile de extindere asistenței Sloveniei pentru RM în viitorul apropiat, a avut loc cu dl Edvin Skrt, Director general interimar al Direcției pentru cooperare pentru dezvoltare și ajutor umanitar şi dna Berta Mrak, Șefă a Departamentului pentru Europa de Est, Caucazul de Sud și Asia Centrală în cadrul MAE al Republicii Slovenia.

În cadrul discuțiilor purtate la Adunarea Națională a Sloveniei cu dl Franc Breznik, președintele Comisiei pentru afaceri europene și dl Miha Lamut, președintele grupului de prietenie Slovenia-Republica Moldova a fost abordată agenda europeană a țării noastre, provocările pe care le comportă conflictul militar din țara vecină asupra securității și stabilității energetice țării noastre. Părțile au salutat cursul dinamic al relațiilor dintre cele două țări în toate domeniile cu evidențierea interesului pentru sporirea contactelor la nivelul comisiilor parlamentare de afaceri externe și europene și a grupurilor de prietenie.

La fel, în cadrul vizitei, șeful misiunii a transmis felicitări cu prilejului Noului An, E.S Dr. Nataša Pirc Musar, Președinta Republicii Slovenia, Prim-ministrului E.S. Dr. Robert Golob și dnei Tanja Fajon, Ministra afacerilor externe în cadrul recepției găzduite de Înalții demnitari pentru corpul diplomatic acreditat la Ljubljana.